Etusivu > Archaeology, Arkeologia > Uusi väitöskirjan aihe on kivikauden maanviljelys

Uusi väitöskirjan aihe on kivikauden maanviljelys

Hei,

Vaikka aiemmin sanoinkin tekeväni väitöskirjaa keskiajasta, niin päädyin kuitenkin hakemaan rahoitusta kivikauden maanviljelyksen tutkimukseen. Sainkin sitten vuoden rahoituksen Helsingin yliopiston tiedesäätiöltä.

Tutkielman otsikkona on tällä hetkellä:Stone Age cultivation in Finland and Estonia. Compilation of archaeobotanical data using The Strategic Environmental Archaeology Database (SEAD) and analyses of new material.

Aiemman tutkimussuunnitelman tapaan aion kerätä vanhaa ja tutkia uutta materiaalia. Teen yhteistyötä Uumajan yliopistossa valmisteilla olevan SEAD -tietokannan kanssa. Syötän tietokantaan tiedot vanhoista tutkimuksista (ja toki uusistakin). Tällä hetkellä tutkimuksista on melko vaikea löytää tietoja, koska ne on julkaistu monilla eri foorumeilla tai sitten ne löytyvät ainoastaan kaivauskertomusten liitteinä.

Tutkimuksessa on mukana Viro, jossa on samanlainen tilanne kuin Suomessa eli siitepölyanalyyseissä on löytynyt tietoa viljelystä, mutta makrofossiileja (jyviä) ei ole löytynyt.

Uutta materiaalia aion kerätä eri kaivauksilta. Lähden kesäkuussa Virolahden Meskäärttyyn,jossa kaivetaan neoliittista asumuspainannetta. Viime kaivauskerran kaivauskertomus ja kohteeseen liittyvä artikkeli löytyvät täältä. Tein makrofossiilitutkimuksen ja puuhiilianalyysin myös näiltä kaivauksilta ja sieltä löytyikin erilaisia keräilykasveja sekä myös joitain rikkakasveja. Saa nähdä mitä tämän vuoden tutkimukset tuovat tullessaan. Saan materiaalia myös Virosta, jossa on kahdet kivikaudelle ajoittuvat kaivaukset. Suomestakin tulee muuta materiaalia, joten talveksi pitäisi ainakin tutkittavaa. Saa nähdä mitä kaikkea vuoden aikana ehtii sitten tehdä.

Tänne tai sähköpostiin (santeri.vanhanen(ät)gmail.com) voi kommentoida, jos on mielipiteitä kivikauden maanviljelyksestä ja muusta kasvienhyödynnyksestä.

Kategoriat:Archaeology, Arkeologia
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: