Etusivu > Arkeologia, Uncategorized > Ensimmæinen viesti Tanskasta

Ensimmæinen viesti Tanskasta

Sain viime vuoden loppupuolella työtarjouksen Moesgårdenin museosta, jonne minua pyydettiin tekemään makrofossiilitutkimuksia kahdeksi kuukaudeksi. Tarjous oli mahtava ja tietty suostuin siihen. Koitan tässä vähän kertoa matkakuulumisia ja fiiliksiä Tanskan maalta.

Saavuin tänne viime perjantaina (15.1.). Ennen sitä olin ottanut sikainfluenssarokotuksen, jonka ansiosta olin sitten kaksi päivää kuumeessa, mutta onneksi tulin suhteellisen terveeksi matkalle, joka menikin ihan mukavasti. Luin matkalla Peter Englundin kirjan Hiljaisuuden historia, jossa kerrottiin erilaisia ns. pieniä tarinoita. Kirja oli hyvä ja lukiessani päädyin Tanskaan juttelematta kenenkään kanssa matkalla. Menin siis lentokoneella Köpeenhaminaan ja sieltä junalla Århusiin, jossa sitten Louise tuli vastaan. Ajattelin tietty, että yritän oppia ymmärtämään Tanskaa, etenkin koska ruotsinkielen taitoni oli jo sangen hyvä, joten olisi samalla kiva oppia vielä toista skandinaavia. Ehkä helpommin kirjoitettu kuin opittu…

Perillä olikin sitten heti illanistujaiset. Söimme ja joimme hyvin ja sain nähdä myös Signen, jonka olin Louisen lisäksi tavannut jo aiemmin kontaktiseminaareissa. Puhuimme ennen muiden vieraiden saapumista tanskaa Louisen kanssa, mutta sen jälkeen englantia. Ymmärtäminen vaikutti kyllä sangen vaikealta tai siis oli vaikeaa. Ilta meni oikein mukavasti ja pääsin jopa ensi kertaa baariin Tanskassa. Meno oli menevää.

Viikonlopun otin sitten rauhallisesti ja yritin oppia lisää kieltä. Kävin lainaamassa Dansk Parlørin, jonka avulla tarkoituksena oli opiskella, mutta sen mukana ollut cd ei oikein ikävä kyllä toiminut mitenkään hyvin.

Työt alkoivat maanantaina jolloin menin Moesgårdeniin ensimmäistä kertaa. Kyseessä on siis iso museo, jossa on paljon ihmisiä töissä ja ne siellä voi myös opiskella esihistoriallista arkeologiaa jne. Oma työpaikkana oli konservointiosastolla, johon kuului siis myös luonnontieteellinen alaosasto, jossa tehdään makrofossiilitutkimusta, siitepölytutkimusta, puuanatomiaa, osteologiaa ja kait jotain muutakin. Minulle esiteltiin paikallisella kielellä kaikki paikat ja oma asumukseni kartanon (kuva tulee myöhemmin) yläkerrassa. Museo on tosi iso ja tuntuu, että siellä työskentelee vaikka kuinka paljon ihmisiä. Minut esiteltiin vaikka kuinka monelle, ja en varmaan muista yhdenkään nimeä. Pääsin heti aloittamaan hommat eli siementen katsomisen ja se tuntui sujuvan mukavasti. Täällä paikallisilla on vähän erilaiset metodit, joihin sitten pääsin heti tutustumaan. Olin tottunut käymään läpi koko näytteet tarkasti, mutta täällä tehdään ennen sitä alustava analyysi, jonka perusteella sitten tehdään tarjouspyyntö. Systeemi vaikutti pätevältä ja sitä voinee soveltaa myös kotona. Homma tosiaan sujui yllättävän hyvin, vaikken oikein ymmärtänytkään kieltä.

Maanantaina piti myös aloittaa capoeira täällä, mutten sitten aloittanutkaan vielä, koska olen ollut vähän p.a., ja ensimmäinen kuukausi on ilmainen, jos aloittaa vasta helmikuussa, joten taidan aloittaa vasta silloin. Ikävä kyllä. Ja jätin vielä kaiken lisäksi lenkkikengät kotiin. Ehkä pitäisi vaan hulluna pumpata himassa. Mutta teen sitten ikuisena huomisena.

Muina päivinä tähän mennessä töissä on mennyt varsin hyvin ja olen nähnyt varmaan enemmän hiiltyneitä viljan jyviä kuin koko aiemman arkeobotanistin urani aikana. Ihanaa. Töissä on myös rento ilmapiiri, vaikken ymmärräkään kahvitunnilla mitään, niin se ei mitään. Olen päässyt jo kirjoittamaan raporttia, ja yksi, joka sijaitsee myös täällä Jyllanilla Riben lähellä oli kiinnostava. Kävin sieltä nopeasti läpi yli sata näytettä. Näistä löytyi n. 2/3 viljoja, enimmäkseen ruista ja ohraa, pari pellavan siementä ja jonkin verran rikkaruohoja. Näytteet oli otettu hallitalojen paalunsijoista. Nämä talot ajoittuvat kansainvaellusaikaan-viikinkiaikaan. Valitsin sitten joitain näytteitä, joista voi tehdä tarkemman analyysin ja osasta myös puulajianalyysin. Saa nähdä mitä tapahtuu. Olisi kiinnostava päästä analysoimaan materiaalia tarkemmin.

Kävimme keskiviikkona katsomassa itse museon näyttelyä ja kellutuspaikkaa. Museo oli oikein hieno, joskin uutta ollaan rakentamassa. Siinä oli monta osuutta, joista ensimmäinen oli perinteiseen kronologiseen tyyliin rakennettu kivikauden osuus. Sitä seurasi Grauballen mies, joka on siis lähistöltä löytynyt rautakaudelta peräisin oleva suoruumis, jonka kurkku on viilletty korvasta korvaan. Ruumis oli pienempi kuin olin ajatellut. Oli kyllä vähän tylsä kun olin jo aiemmin nähnyt kuvan ruumiista. Seuraava osasto kertoi Illerupin asekätköstä, jonne on kätketty suunnaton määrä aseita vanhemmalla rautakaudella. Molemmat todella hienoja löytöjä. Sitten viimeisenä olivat tietty viikingit, joista kertovassa näyttelyssä oli hienoja yksityiskohtia. Kiva oli laivan istuin, johon oli veistetty mylly peli ja samalla sitä, siis lautaa, oli käytetty leikkuulautana, kun pelatessa oli ilmeisestikin alkanut hiukoa.

Huomenna menemme sitten Louisen kanssa Kööpenhaminaan moikkaamaan Liseä, jonka tunnen myöskin jo kontaktiseminaarista. Sitten menemme ehkä Kristianiaan kahville. Kirjoitan lisää kunhan taas jaksan.

Mainokset
Kategoriat:Arkeologia, Uncategorized Avainsanat:
 1. tammikuu 22, 2010 5:03 pm

  Kristianiaan kaffelle ja bullalle! Mut tosi kiva lukea tätä sun seikkailua. Kuullostaa jännältä matkalta. Pärjäile!

 2. Aliisa Pulkkinen
  tammikuu 26, 2010 11:13 pm

  Tosi mielenkiintoista myös näin maallikosta.Enpä vielä pari vuotta sitten olis uskonut kiinnostuvani jostain makrofossiili kellutuksesta.
  Pitäishän sun olla siellä museolla muutama yö, että tutustuisit siihen kummitukseen… Olishan se jännää kokea miten se raapii kasvoja

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: