Etusivu > Arkeologia, Uncategorized > Gangs of Old Finland

Gangs of Old Finland

Yo!

Nyt luettuani rautakautta käsittelevät osuudet kirjoista: 9000 vuotta Suomen esihistoriaa (v. 1979)  ja Suomen esihistoria (v. 1961) olen päätynyt tiettyihin fenomenologisiin(ko) ajatuksiin (Janne, onko tämä nyt sitä?). Noin 90 % näistä kirjoista käsitteli esineitä, joiden ansiosta päädyin seuraavaan.

Modernin ghettoestetiikan tavoin myöhäisellä rautakaudella tärkeitä olivat muodikkaat korut, jotka kertoivat kantajansa statuksesta. Suuri tai arvokas koru tarkoitti, että kantajan yhteiskunnallinen status oli korkea. Aina siis pelkkä korun koko ei määrännyt statusta. Statuksen mittarina eri raaka-aineet olivat tässä järjestyksessä: 1) kulta, 2) hopea 3) pronssi 4) rauta 5) kivi 6) luut ja muut, jotka yleensä ovat jo maatuneet ajat sitten. Tietenkin sitten oli vielä harvinaisena joitain korukiviä, jotka saattoivat muuttaa raaka-aineiden statusjärjestystä. Modernina vertailukohtana voidaan nähdä ghettokorut, joiden muoto ja raaka-aine kertovat niiden kantajan statuksesta tai ainakin näin kantaja ajattelee. Ostaessaan Bronxista tai muusta vastaavasta liikkeesta korun, joka jäljittelee esimerkiksi amerikkalaisen Jay-Z:n kantamia koruja, tämä yleensä nuori hiphoppari pyrkii tähän samaan statukseen. Luultavasti kuitenkin tuloksena on vain nikkeliallergiaa ja vittuilua. Tärkeäähän tässä on se, että Jay-Z:n korut maksat hulppeita summia, kun taas kopion saa parilla kympillä. Ei niinkään ole kyse siitä miltä korut näyttävät, vaan siitä kuinka paljon niiden arvoksi määritellään.

Tapa maalata seiniin ja muihin julkisiin pintoihin ei suinkaan ole lähtöisin New Yorkin ghetoista vaan se on keksitty jo paleoliittisella kivikaudella. Suomestakin maalauksia on kivikaudelta, mutta rautakaudelta piirustukset ja maalaukset puuttuvat. Toisin on esimerkiksi Ruotsissa, jossa viikingit töhersivät kivet täyteen ”Matti nosti tämän kiven” -tyyppisiä kirjoituksia. Suomessa on ehkä siis tällöin ollut jo varhainen ”Stop töhryille -kampanja”. Seinäkirjoitukset kuuluvat siis oleellisena osana amerikkalaiseen jengikulttuuriin, kuten jo edellä mainitut korut. Herää siis kysymys: Miksi rautakauden Suomessa ei ole tägejä, vaikka yhteys ghettokulttuuriin on ilmeinen?

Rautakaudella Etelä-Suomi oli rautakautisen kulttuurin reuna-alueella, siis toisin kuin kivikaudella, jolloin kulttuurin ’reuna’ oli vielä huomattavasti pohjoisempana. Tämä taas tarkoittaa sitä, että kulttuurin ei tarvinnut erottautua kuin yhteen suuntaan, jolloin tähän riitti vain korut. Niinkuin wikipediassa sanotaan: ”Away from the central core, the characteristics weaken and disappear. Thus, many formal culture regions display a core-periphery pattern.” Koska rautakauden paikalliset jengit erottuivat sisämaan jengistä jo elinkeinon, vaatetuksen, kielen (?), aseiden, asumistavan ja sosiaalisen järjestäytymisen kannalta, niin heidän ei tarvinnut erottautua toisista rautakauden jengeistä niin voimakkailla ulkoisilla merkeillä. Ehkä siis Suomi sijaitsi samalla tavalla reuna-alueella riimukiviasioissa kuin nykyään graffittiasioissa.

Ehkä teenkin gradun tästä aiheesta…

Mainokset
Kategoriat:Arkeologia, Uncategorized Avainsanat:
 1. elokuu 31, 2011 12:03 pm

  Todella mielenkiintoista oli lukea – kiitos.
  Mietin että olikohan tuohonkin aikaan yrityslahja joita annettiin koru 🙂
  Ja tänä päivänä kyllä pätee tuo sama järjestys että kulta se on joka vieläkin on arvokkainta.

 2. elokuu 31, 2011 12:30 pm

  Mukavaa, jos kiinnosti 🙂 Tuohon aikaan lahjoja tosiaan annettiin esimerkiksi koruina (tai sitten hienoina aseina tai varmasti jonain muunakin). Sinä aikana ei nyt suoraan voi puhua yrityksistä, vaan jonkinlaisista heimoista tai vastaavista. Erikoisten lahjojen avulla pyrittiin esimerkiksi vahvistamaan suhteita tai luomaan liittoja. Silloin vaikkapa rengasmiekka voisi olla sellainen esine, jota osataan valmistaa vain tietyssä paikassa… Mutta pidemmittä puheitta mielestäni kyse on samasta ilmiöstä.

 3. Karoliina
  maaliskuu 13, 2012 6:14 pm

  Diippiä analogiaa

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: